Wij maken gebruik van cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken. Meer informatie.

X

Beleggingsfondsen

De ASN Beleggingsfondsen groeiden met 148 miljoen euro (6 procent) tot 2,55 miljard euro (ultimo 2015: 2,40 miljard euro). Het aantal klanten met een beleggingsrekening nam met 5.744 toe tot 82.797.

Vooral de instroom van nieuw geld was verantwoordelijk voor de groei van de fondsen. Deze instroom werd onder meer gestimuleerd door de historisch lage spaarrente en het herkenbare duurzame profiel van de fondsen. De instroom van nieuw geld was afkomstig van klanten van zowel ASN Bank als van andere banken die de ASN Beleggingsfondsen aanbieden.

Markt duurzaam beleggen

De vraag naar duurzame beleggingsfondsen neemt toe. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) constateerde dat de totale duurzame beleggingsmarkt in 2015 met 30,6 procent is gegroeid van 11,5 miljard tot 15,1 miljard euro. Het marktaandeel van duurzaam beleggen kwam daarmee in 2015 uit op 13 procent van de totale markt van 115,7 miljard euro. De cijfers over 2016 zijn eind 2017 bekend.

Campagne

We voerden in het eerste halfjaar van 2016 een campagne voor de ASN Beleggingsfondsen. Daarbij werkten we nauw samen met Oxfam Novib. De samenwerking tussen ASN Bank en Oxfam Novib bestond in 2016 25 jaar. Daarom schonk de bank 5 euro aan Oxfam Novib bij iedere storting van 2.000 euro of meer in de ASN Beleggingsfondsen. Daarmee hielp Oxfam Novib vierhonderd vrouwen in de Mozambikaanse provincie Nampula bij de start van hun bedrijfje. Ruim zesduizend beleggers deden mee aan de actie.

Beursnotering ASN Groenprojectenfonds

Op 27 januari 2016 kreeg het ASN Groenprojectenfonds een notering aan de Euronext Amsterdam. Daardoor kwam het fonds beschikbaar voor mensen die geen beleggingsrekening bij ASN Bank hebben.

Nieuwe structuur

Met de notering van het ASN Groenprojectenfonds zijn alle ASN Beleggingsfondsen beursgenoteerd. Daardoor kan de juridische structuur worden vereenvoudigd. In 2016 waren er nog drie structuren met elk een eigen prospectus, jaarverslag, jaarvergadering en raad van commissarissen: ASN Beleggingsfondsen N.V., het ASN Groenprojectenfonds en het ASN-Novib Microkredietfonds. In 2016 heeft ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (ABB) voorbereidingen getroffen om deze in 2017 onder te brengen in één overkoepelende structuur, die van ASN Beleggingsfondsen N.V. Het voordeel voor participanten is dat zij dan kunnen meebeslissen over de goedkeuring van het jaarverslag, het dividend en de benoeming van de accountant. Voor de fondsen kan deze samenvoeging meer efficiëntie opleveren.

ASN Groenprojectenfonds tijdelijk gesloten

Het ASN Groenprojectenfonds kwalificeert als ‘groene instelling’. Daardoor ontvangen de particuliere beleggers in het fonds mogelijk een fiscaal voordeel. De wet stelt als voorwaarde aan groene instellingen dat hun feitelijke werkzaamheden voor minstens zeventig procent bestaan uit het financieren van erkende groenprojecten. In het najaar stroomde er veel geld in het ASN Groenprojectenfonds, onder meer omdat de fiscale peildatum van 1 januari naderde. Het aanbod van groenprojecten bleef daarbij achter. Als gevolg hiervan dreigde het deel van de beleggingsportefeuille dat in groenprojecten was belegd, kleiner te worden dan zeventig procent. Daarom is het fonds op 14 november 2016 tijdelijk gesloten voor nieuwe aankopen van participanten.

Voorbereiding ASN Duurzame Mixfondsen

In 2016 bereidden we de introductie voor van vijf nieuwe, duurzame mixfondsen. De officiële introductie was op 10 januari 2017. Beleggers kunnen de fondsen aankopen via de website van ASN Bank en Euronext.

Met de ASN Duurzame Mixfondsen biedt ABB beleggers meer controle over hun vermogensgroei, zonder dat zij daar veel tijd, kennis en ervaring voor nodig hebben. De fondsen beleggen in het bestaande ASN Beleggingsuniversum. Elk fonds belegt volgens een bepaalde verdeling in euro-staatsobligaties en aandelen. De risicoprofielen lopen van zeer defensief tot en met zeer offensief. Beleggers kiezen welk risico ze aanvaardbaar vinden om kans te hebben op meer rendement. Een online instrument maakt de keuzes voor beleggers inzichtelijk. Met behulp hiervan kunnen beleggers eveneens bewaken of ze hun financiële doel realiseren. Deze tool komt in de loop van het eerste kwartaal van 2017 beschikbaar.

Erkenning en prijzen

Thomson Reuters Lipper Fund Award

Het ASN Duurzaam Mixfonds won begin april een Thomson Reuters Lipper Fund Award. Lipper onderzocht 48 wereldwijd beleggende mixfondsen over een periode van drie jaar. Het ASN Duurzaam Mixfonds kwam als beste fonds uit de vergelijking.

vwd cash Fund Awards

Net als in 2015 heeft het ASN Duurzaam Mixfonds een vwd Cash Fund Award gewonnen. Op 8 maart 2016 werd het door vwd group en het beleggersplatform cash gezamenlijk uitgeroepen tot beste fonds in de categorie Mixed Global Currency Balanced. Dat is de categorie van fondsen die evenwichtig beleggen in zowel aandelen als obligaties.

Morningstar-rating duurzaamheid

Morningstar publiceerde zijn nieuwe rating, waarbij het beleggingsfondsen vergelijkt aan de hand van een groot aantal duurzaamheidscriteria. Daarbij hebben twee ASN Beleggingsfondsen het maximale aantal van vijf duurzame wereldbollen gekregen: het ASN Duurzaam Aandelenfonds en het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds. Het ASN Milieu & Waterfonds kreeg vier wereldbollen.

ASN Duurzaam Aandelenfonds

In september kwam het ASN Duurzaam Aandelenfonds op 1 in de top 5 van fondsen in de categorie ‘aandelen wereldwijd large-cap groei’. De onafhankelijke fondsenbeoordelaar Morningstar stelde deze top 5 samen voor het online magazine Fondsnieuws. Deze eerste plaats betekent dat het ASN Duurzaam Aandelenfonds het duurzaamste wereldwijd beleggende aandelenfonds was dat in Nederland verkrijgbaar is.

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds won in november de Gouden Stier in de categorie beste duurzame beleggingsfonds – de Groene Stier – van Nederland. Dat was de derde keer dat het fonds deze prijs van de website Belegger.nl won. Een jury van deskundigen kiest de winnaars. Jurylid Marcel Tak: ‘We hebben alleen fondsen genomineerd die echt werk maken van duurzaamheid en niet duurzaamheid voeren uit marketingoverwegingen. De fondsen moeten een strenge selectie toepassen en actief werk maken van het stemrecht en engagement.’