Wij maken gebruik van cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken. Meer informatie.

X

Beleggingen ASN-Novib Microkredietfonds

Enkele voorbeelden van microfinancieringsinstellingen (MFI’s) die het ASN-Novib Microkredietfonds in 2016 financierde:

Fusion Microfinance – India

De Indiase MFI Fusion verstrekt groepsleningen aan vrouwen op het platteland en in halfstedelijke gebieden. De leningen van 200 tot 400 euro maken activiteiten mogelijk waarmee de vrouwen een inkomen verdienen. Fusion heeft ongeveer 380.000 klanten in het noorden en midden van India. Voordat een vrouw klant wordt, is zij verplicht een cursus te volgen om voldoende financiële kennis op te doen. De afsluitende kennistoets moet duidelijk maken of zij in staat is geld te lenen.

FATEN – Palestina

Palestine for Credit and Development (FATEN) verstrekt sinds 1999 microkredieten in de Palestijnse Gebieden. Hoewel de MFI in lastige omstandigheden opereert, beschermt zij haar klanten goed en verstrekt leningen tegen heel schappelijke rentes. FATEN biedt een breed scala aan innovatieve diensten die goed zijn aangepast aan de omstandigheden. Daarbij maakt de MFI gebruik van conventionele en Islamitische financieringsmethoden. Zo biedt FATEN microfinancieringen, financieringen voor het midden- en kleinbedrijf, woninghypotheken en leningen aan jongeren. Sinds kort verleent FATEN ook diensten aan vluchtelingen; het heeft een kantoor in een vluchtelingenkamp geopend.

Coop Aspire – Dominicaanse Republiek

Coop Aspire is een coöperatieve MFI met 35 duizend klanten, vooral op het platteland van de Dominicaanse Republiek. De MFI maakt deel uit van het Opportunity-netwerk. Dat betekent dat Aspire heldere, meetbare doelstellingen heeft voor zijn sociale prestaties, die goed worden gemonitord door het management en het bestuur. Een van de sociale prestaties is dat minstens 40 procent van de leningenportefeuille bestemd is voor gezinnen die moeten leven van minder dan 4 US-dollar per dag. Bovendien moet ten minste 70 procent van de leningnemers deelnemen aan het programma van Aspire om hun capaciteiten te ontwikkelen. Zij krijgen onderwijs over coöperaties, gender, ondernemerschap, ethische kwesties, financieel beheer, bugetteren, sparen en diensten. Alle medewerkers die leningen verstrekken, krijgen elk kwartaal een cursus over hoe zij klanten kunnen beschermen.

Met succes afgesloten: de belegging in HKL

Het fonds financierde al enige jaren Hattha Kaksekar Limited (HKL). HKL, vrij vertaald ‘Helpende Hand voor Boeren’, begon in 1994 als een Oxfamproject. Het groeide uit tot een van de leidende MFI’s in Cambodja. Eind vorig jaar besloten het ASN-Novib Microkredietfonds en de andere aandeelhouders het belang te verkopen aan een grote regionale bank. Deze heeft de juiste uitgangspositie om de strategische ambitie van HKL mee vorm te geven.