Wij maken gebruik van cookies om de website gebruiksvriendelijker te maken. Meer informatie.

X

Stimuleren duurzame initiatieven

Ons online platform Voor de Wereld van Morgen stimuleert mensen met slimme ideeën voor een duurzame wereld. Het platform helpt initiatieven te ontwikkelen en ideeën te realiseren, informatie te delen en contacten te leggen. Het biedt tevens inspiratie via blogs over allerhande initiatieven die bijdragen aan een duurzamer wereld, en die vaak handelingsperspectief aanreiken. We ondersteunen de blogs met publiciteit in sociale media.

Voor de Wereld van Morgen werd door 236.974 mensen bezocht in 340.346 sessies. Dit zijn zo’n 30 duizend bezoekers meer dan in 2015. In 2016 zijn er 248 nieuwe, goedgekeurde projecten gestart.

De twee belangrijkste activiteiten waarmee het platform in 2016 duurzame initiatieven stimuleerde, waren Crowdfunding Voor de Wereld van Morgen en de ASN Bank Wereldprijs.

Crowdfunding Voor de Wereld van Morgen

Op 15 december 2015 lanceerden we Crowdfunding Voor de Wereld van Morgen. Daarmee boden we projecteigenaren de mogelijkheid tot financiering, extra draagvlak en betrokkenheid – bovenop de steun van de internetcommunity. Dat sloot goed aan bij de doelstellingen van zowel ASN Bank als Voor de Wereld van Morgen.

De crowdfunding was een samenwerking tussen Voor de Wereld van Morgen en crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Voor de Wereld van Morgen wierf de projecten en zorgde voor extra publiciteit rond de crowdfundingcampagne. Oneplanetcrowd leverde het platform. De specialisten van Oneplanetcrowd beoordeelden de plannen en kozen de projecten die deelnamen. ASN Bank beoordeelde de projecten op basis van haar duurzaamheidscriteria. De deelnemende projecteigenaren ontvingen persoonlijke coaching om hun campagne te laten slagen.

Meer dan 125 ondernemers schreven zich in. Daaruit selecteerden Oneplanetcrowd en ASN Bank er zes voor het crowdfundingtraject: de VoorleesExpress, Sweet Heroes, KantoorKaravaan, Chef Het Samen, Sprinklr en KarTent. Alle projecten behalve Sweet Heroes haalden hun streefbedrag bij elkaar. Crowdfunders financierden de projecten voor in totaal 130.055 euro.

KarTent

KarTent was het eerste project dat zijn streefbedrag bij elkaar had. KarTent maakt recyclebare, waterdichte kartonnen tentjes voor bezoekers van meerdaagse openluchtfestivals. Ondernemers Jan Portheine en Wout Kommers begonnen aan de crowdfunding met de wens om 25.000 euro op te halen voor de groei en ontwikkeling van hun jonge bedrijf. Dankzij een geslaagde campagne haalden ze 50.000 euro op. Daarna barstte het festivalseizoen los en waren de KarTentjes aanwezig op festivals in binnen- en buitenland: België, Zweden, Duitsland en Zuid-Afrika. Jan Portheine: ‘Onze hoogtepunten van het afgelopen jaar zijn zeker mogelijk gemaakt dankzij onze crowdfunding en de hulp van Voor de Wereld van Morgen en ASN Bank.’

Foto: KarTent

ASN Bank Wereldprijs

Wij geloven dat vernieuwing uit de samenleving komt. Daarom organiseert Voor de Wereld van Morgen sinds 2009 de ASN Bank Wereldprijs. Met deze prijs helpen we kansrijke projecten te groeien: projecten van ondernemende mensen met slimme ideeën voor een betere wereld. We richten ons met de prijs op initiatiefnemers met idealisme, maar ook een gezonde dosis realiteitszin en ondernemerschap.

Elk project moet passen in een van de vijf thema’s van de prijs. De deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De vijf finalisten kunnen een geldbedrag van 5.000 tot 20.000 euro winnen. Ook is er een publieksprijs van maximaal 5.000 euro.

We startten de ASN Bank Wereldprijs 2016 met maar liefst 330 inschrijvingen: een record in de geschiedenis van de prijs. Na een eerste selectie bleven er vijftig projecten over. Daarna selecteerde de jury – bestaande uit ondernemers en specialisten op het gebied van duurzaamheid – in verschillende rondes de twee beste projecten per thema. In de laatste ronde beoordeelde de jury de businessplannen, pitches en presentaties van de projecteigenaren en voerde gesprekken met hen.

Voorzitter van de jury was Ynzo van Zanten, econoom, ondernemer en initiatiefnemer van Green Inc. Volgens hem waren de inzendingen van hoog niveau: ‘De groeiende aandacht voor de ASN Bank Wereldprijs leidt tot goede inzendingen in alle categorieën. Dat laat zien dat zich – buiten het zicht van veel mensen – nieuwe ondernemers aandienen die de samenleving echt vooruithelpen. Het is prachtig dat de ASN Bank Wereldprijs deze ondernemers verder helpt en een podium biedt.’

De ASN Bank Wereldprijs 2016 ging naar:

  • Hemelswater (thema Duurzame energie, natuur & milieu)

  • Refugee Start Force (thema Sociale cohesie & veiligheid)

  • Synth/Ethic (thema Eerlijke handel, mode & voeding), tevens winnaar van de publieksprijs

  • CloudCuddle (thema Zorg & welzijn)

  • Terra Nova (thema Kinderrechten & onderwijs)